LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro: cel puțin 9 răniți. Ucrainenii ar folosi rachete nord-coreene

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro: cel puțin 9 răniți. Ucrainenii ar folosi rachete nord-coreene

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 521-a zi. Rușii au atacat cu rachete ,vineri seară, în jurul orei 20.30, orașul ucrainean Dnipro, unde cel puțin 9 oameni au fost răniți din cauza avarierii unui bloc de locuințe. Atacul rușilor a vizat și cartierul general al Serviciului de Securitate al Ucrainei din Dnipro. Pe de altă parte, presa scrie că ucrainenii ar folosi rachete nord-coreene împotriva rușilor.

Foto Profimedia

UPDATE 09.25 Ucraina foloseşte rachete nord-coreene împotriva forţelor ruse

Soldaţi ucraineni au fost văzuţi folosind rachete nord-coreene despre care au spus că au fost confiscate de o ţară "prietenă" înainte de a fi livrate Ucrainei, relatează sâmbătă Financial Times (FT), conform Reuters.

Ministerul ucrainean al Apărării a sugerat că armele au fost capturate de la ruşi, potrivit ziarului.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, inclusiv presupuse transporturi pe mare, dar nu a oferit dovezi, iar arme nord-coreene nu au fost observate pe scară largă pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Coreea de Nord şi Rusia neagă efectuarea de tranzacţii cu arme . Detalii aici

UPDATE 09.06 Nouă răniți, între care doi copii, într-un atac rusesc în Dnipro. Zelenski promite că Rusia va fi „pedepsită”

Cel puţin nouă persoane au fost rănite vineri într-un atac rusesc asupra oraşului Dnipro, care a lovit un bloc de apartamente şi o clădire a serviciilor de securitate, au anunțat autorităţile ucrainene.

''În prezent, avem informaţii în legătură cu nouă răniţi, între care doi copii'', a declarat Sergei Kruk, de la serviciile de urgenţă ucrainene.

Deputatul ucrainean Oleksandr Bakumov a anunţat pe Telegram că acest oraş care avea un milion de locuitori înainte de război a fost ţinta unui „atac cu rachete" rusesc.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adăugat că o clădire a serviciului de securitate ucrainean din Dnipro a fost şi ea ţinta atacului rusesc. Detalii aici

UPDATE 04:02 Jumătate dintre ucrainenii din Polonia plănuiesc să depună documente pentru o perioadă mai lungă de ședere

Jumătate din cetățenii Ucrainei care se află în Polonia declară ca vor solicita oficial documente pentru perioade mai lungi de ședere (permis de șederere permanenet sau temporar). În rândul refugiațior de război procentul este mai mic (36%) față de 60% în rândul migranților ajunsi în Polonia înainte de război, scrie agenția Unian.

Drapel Polonia FOTO: Pixabey

Drapel Polonia FOTO: Pixabey

Datele au fost scoase la lumină în studiul: „Cetățenii Ucrainei pe piața forței de muncă poloneză. Noi provocări și perspective”, realizat de Platforma de migrație EWL, Fundația EWL și Centrul de Studii Est-Europene al Universității din Varșovia, adaugă articolul Unian.

UPDATE 22:52 Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării a Ucrainei: soldații ucraineni vor întra în Crimeea „în curând”

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării a Ucrainei Kiril Budanov a vorbit despre eliberarea peninsulei Crimeea ocupată în prezent de către Federația Rusă. Budanov a precizat că soldații ucraineni vor întra în Crimeea „în curând” fără să ofere o dată clară, scrie agenția Unian.

Kiril Budanov FOTO: EPA-EFE

Kiril Budanov FOTO: EPA-EFE

Pe teritoriul peninsulei ocupate, au existat deja multe explozii la instalații militare cheie rusești, în special la aerodromurile și terenurile de antrenament. În plus, podul construit de ruși pentru a lega Crimeea de Federația Rusă a fost grav avariat de mai multe ori, scrie Unian.

UPDATE 21:53 Polonia şi Lituania iau în calcul închiderea frontierelor cu Belarusul dacă sunt ameninţate de Wagner

Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul dacă sunt ameninţate de grupul de mercenari ruşi Wagner, a afirmat vineri Arnoldas Abramavicius, adjunct al ministrului lituanian al apărării. Detalii aici

UPDATE 21:46 Putin n-a reușit să-i convingă pe liderii africani. Președintele Uniunii Africane spune că promisiunea Rusiei nu este de ajuns

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în ultima zi a summitului Rusia-Africa desfăşurat la Sankt Petersburg, că ţara sa şi statele africane s-au angajat să promoveze o „ordine mondială multipolară" şi să lupte împotriva „neocolonialismului". Detalii aici

UPDATE 21:20 Viktor Orban continuă războiul cu Kievul. „Suveranitatea Ucrainei nu mai există” VIDEO

În schimb, premierul maghiar l-a lăudat pe prim-ministrul român Marcel Ciolacu, despre acre a spus că este un premier tânăr, puternic și agil, cu care se vor putea realiza unele lucruri importante.

Premierul maghiar Viktor Orban continuă să dea declarații controversate la adresa Ucrainei. El a dat un interviu la postul public de radio de la Budapesta și a spus că Ucraina și-a pierdut suveranitatea. Detalii aici

UPDATE 20.30 Atmosferă tensionată la granița cu Belarus de la sosirea efectivelor Wagner. „Luăm în considerare toate scenariile”

Temerile s-au întețit de-a lungul graniței de nord a Ucrainei cu privire la potențialul unor noi atacuri de când mercenarii grupării paramilitare s-au mutat în Belarus după revolta lor de scurtă durată de luna trecută, Ucraina, dar și Polonia înăsprind securitatea și consolidând apărarea, relatează WP.

Decizia lui Vladimir Putin de a-i permite lui Prigojin și luptătorilor săi să scape de pedeapsa pentru rebeliune prin relocarea în Belarus l-a determinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ordone armatei și forțelor de securitate națională să consolideze apărarea la granița din nord. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?